Tel.: 070 320 1885. Geopend dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag tot 16.00 uur. Lees meer.

MAAK EEN AFSPRAAK
ASSORTIMENT

Onderhoud

Hoe onderhoud ik mijn houten meubels? 

Meubels in de lak: 

Gelakt hout is zeer onderhoudsvriendelijk en kan worden gereinigd met een lichtvochtige zachte doek. Gebruik geen schoonmaakmiddelen! De componentenlak die wij gebruiken moet de eerste weken uitharden maar is dan goed bestand tegen normaal gebruik. 

Voorkom echter langdurige blootstelling aan vocht, zoals bij poreuze bloempotten, die onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Het is raadzaam gemorste vloeistoffen direct af te nemen. Ter voorkoming van krassen, deuken, vocht- en brandplekken kunt u het best onderzetters gebruiken. Hete pannen of glazen kunnen kringen veroorzaken. Pas ook op met alcohol! 

De beste luchtvochtigheid voor de omgeving van het meubel is tussen de 40 en 60 procent. Airconditioners en zeer warm gestookte ruimten zullen ook bij gelakte meubelen een negatief effect hebben op het hout. Matte lak laat sneller vetplekken en glansplekken zien als gevolg van het gebruik. Donkere kleuren die mat zijn afgelakt laten sneller gebruikssporen zien dan lichter hout. 

Onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kunnen lijmnaden wat verschuiven en kan een tafelblad ‘werken’. Plaats uw houten meubelen daarom niet te dicht bij een radiator, kachel of openhaard. Hout verkleurt onder invloed van licht en lucht. Het is daarom verstandig uw meubelen zo te plaatsen dat het zonlicht er niet te veel grip op krijgt. 

Hout is een levendig natuurproduct. Verschillen in kleur, tekening en structuur geven hout karakter waardoor het met het verstrijken van de jaren alleen maar mooier wordt!

 Meubels in de olie:

Olieafwerkingen vereisen enig onderhoud. Voor het ‘voeden’ kunt u kleurloze olie gebruiken. Met name op tafelbladen zullen vanwege het gebruik meer gebruikssporen te zien zijn. U kunt het blad heel lichtjes opschuren met fijn kalkschuurpapier of met een fijn schuursponsje. Altijd schuren in de richting van de nerf. Breng de olie eerst aan op een doek en dan op de tafel. Goed nawrijven met een droge doek. 

Door het afwerken met olie komt de nerf van het hout nog mooier tot zijn recht! 

Reparaties en opknappen

Beschadigde of verouderde tafelbladen kunnen wij afschuren en opnieuw voor u bewerken. Voorwaarde is wel dat het blad van massief hout is. Een gefineerde tafel of een tafel van teakhout schuren wij niet af. Wilt u een hele tafel of kast laten ontkleuren, dan is logen of stralen een mogelijkheid. Vraagt u ons dan om advies over de mogelijkheden. Een donkere kast krijgt een totaal andere look in een verfkleur. Een stoel die wiebelt of waarvan de lijmnaden los zijn gaan zitten, kunnen wij vaak weer voor u herstellen. Herstoffering van uw zitmeubel doen wij niet.

Voor het restaureren van een antiek meubel kunt u het beste terecht bij een restauratieatelier.